Verkiezing Stuk van het jaar

In oktober 2018, in de Maand van de Geschiedenis is er een nieuwe verkiezing voor het Stuk van het Jaar. Het thema van dit jaar is 'Opstand'. Welke boeiende, mooie en ontroerende schatten zijn er over dit thema te vinden zijn in de Nederlandse archieven?

Het Gemeentearchief Gemert-Bakel heeft gekozen voor een brief van Aartje van Asseldonk die een belangrijke rol heeft gespeeld in het Gemertse Weversoproer van 1849. Het Weversoproer ontstond in februari 1849 als reactie tegen de onwillige houding van de textielfabrikanten om het stukloon van de thuiswevers te verhogen en vanwege de gedwongen winkelnering. Aartje werd door de thuiswevers gekozen als hun woordvoerder. Hij diende namens hen een smeekschrift in. Toen de fabrikanten niet ingingen op hun eisen en Aartje van Asseldonk door een brigade marechaussee werd gearresteerd en gevangengezet, escaleerde de situatie tot een echt oproer. Een jaar later solliciteerde Aartje naar de functie van gemeentebode. In zijn sollicitatiebrief blikt hij terug op zijn rol in de gebeurtenissen van 1849. De baan gaat naar een ander... Iedereen kan in oktober via de website Stuk van het jaar stemmen op het mooiste, meest bijzondere archiefstuk. Wij hopen natuurlijk dat u op onze inzending stemt.

Meer informatie over de inzending