Als een donderslag bij heldere hemel

Te triest voor woorden, deze gebeurtenis in de Gemertse straat in 1655!

1655

Als een donderslag bij heldere hemel

Ze had niet zo’n makkelijke tijd achter de rug. Haar man was jong gestorven, haar in de weduwestoel achterlatend met de nog jonge kinderen. Maar nu gaat het Judith goed. Ze is hertrouwd met Jan Tonissen en haar leven is weer op orde. Ze loopt op deze zondag voor Pinksteren samen met haar dochter Merike door de Gemertse straat, genietend van het mooie lentezonnetje, een praatje makend met de bekenden die ze tegenkomt. Voor het huis van Jan van Schaijk ziet ze Marie staan, de kersverse vrouw van Dirk Joris. Marie is nog maar pas getrouwd en dan valt er van alles te buurten. Merike staat een meter van hen vandaan, kijkend naar alles wat de dorpsstraat op zo’n zondagmiddag aan bezienswaardigheden te bieden heeft. Plotseling klinkt er een schot vanuit het huis van Jan van Schaijk. Opnieuw valt een donkere wolk over het leven van Judith neer. Want Merike is geraakt! Het deurske gilt en krabt zich in het gezicht en in de hals, waar ze door diverse zware hagelkorrels is getroffen. Haar moeder gilt ook en holt het huis van Van Schaijk in.

            ‘Wie doet dat. Wie heeft dit gedaan?’

In de gang van het huis staan twee kerels te kijken. Henrick Michiels en Tonis Jan Tonis. Ze zeggen niets, kijken naar de grond.

Judith holt weer naar buiten, waar Merike, ondersteund door Marie, inmiddels op de grond ligt. Het blijkt dat ze ook in de hartstreek is geraakt. Ze is dood.