Ligt het aan haar?

Een overval is een drama. Maar wellicht in dit geval óók een huwelijksdrama...

1809   

Ligt het aan haar?

Ontdaan. Dat is het woord. Simon Werts is ontdaan. Hij woont met zijn vrouw Joanna op de Doonhei, een uiterst rustig stukje van de wereld. Is de voordeur op slot? Nee, dat is niet echt nodig. Maar Simon is van het voorzichtige soort, ’s avonds zet hij een riek klem onder de deurklink en hij knoopt de deur met een leren bandje aan een kram in de deurstijl vast.

Nu is afgelopen nacht, ergens tussen 12 en 1 uur, Peter van Duijnhoven aan de voordeur gekomen. Hij heeft eerst wat staan roepen en heeft toen met bruut geweld de deur geforceerd. Staande tussen de versplinterde restanten riep hij:

            ‘Ik zal u krijgen.’

Met een paar passen was hij bij de bedstede en heeft Simon bij diens grijze haarbos gepakt en flink tegen het hoofd geslagen.

            ‘Ik heb er een gezwel van gekregen.’

Maar daar liet Peter het niet bij. Hij trok Simon aan zijn haren over de vloer van de kamer, een paar keer in het rond. Joanna werd met rust gelaten. Joanna, die 45 jaar is. Tweeëntwintig jaar jonger dan haar man. Ligt daar een motief? Heeft Peter een oogje laten vallen op Joanna? En Joanna, wat vindt zij van Peter? Die is in ieder geval een stuk jonger dan Simon. Of slepen we er nu iets met de haren bij?