Ongeldig huwelijk?

Bij de controle van de index op de Trouwboeken van Gemert en het koppelen van de scans kwamen wij hetzelfde bruidspaar twee keer op dezelfde bladzijde tegen.
foto oude trouwboek van Gemert

Op 15 augustus 1801 trouwde Joannes Francis van den Berg met Maria Dries van Handel. Joannes Govers en Leonardus van de Vondervoort waren als getuigen daarbij aanwezig. Het huwelijk werd echter vrijwel direct ongeldig verklaard, vanwege een te nauwe bloedverwantschap. Joannes en Maria waren in de vierde graad familie van elkaar en de dispensatie was te oud. Op 24 augustus lag er een nieuwe dispensatie en mocht Henric den Dubbelden alsnog het huwelijk inzegenen tussen deze Joannes en Maria. Er waren andere getuigen bij aanwezig dit keer: Leonardus Trines en Elisabetha Peters de Veth.

De graad van bloedverwantschap tussen twee personen is te bepalen door het totaal aantal geboorten te tellen, eerst van de ene persoon naar de eerste gemeenschappelijke voorouder, en vervolgens naar de andere persoon. Dit betekent dat broers en zussen bloedverwanten zijn in de tweede graad, ooms en tantes in de derde, en volle neven en nichten in de vierde graad. Kinderen van een broer of zuster zijn bloedverwant in de derde graad.

De controle van de index op de trouwboeken van Gemert en het koppelen van de scans aan de indexen vordert gestaag. Zodra de koppeling en controle zijn afgerond, komt ook de DTB van Gemert online beschikbaar.