youth-family iconErfgoedgeowiki

Cultuurhistorie onder één dak

Al jaren maakt de gemeente Gemert-Bakel gebruik van erfgoedgeowiki. Dit is een digitale kaart waar gebruikers informatie over cultuurhistorie in Gemert-Bakel op kunnen plaatsen. Inmiddels zijn er al verschillende mooie verhalen geplaatst! Heeft u zelf ook mooie voorbeelden van cultuurhistorie in Gemert-Bakel, dan nodigen wij u uit deze op de kaart te plaatsen. Op deze manier werken we samen aan een totaalbeeld van de cultuurhistorie van onze gemeente!

Wiki voor en door iedereen

Inwoners, heemkundeverenigingen en andere belangstellenden kunnen na aanmelding informatie toevoegen in de wiki. Hierdoor ontstaat een levendig en completer beeld van de geschiedenis van de regio. Verhalen die leuk zijn om te kennen en informatief om te weten. Kinderen kunnen putten uit deze wiki wanneer ze een spreekbeurt over de omgeving willen houden. 

Een voorbeeld

‘Abraham Ledeboer kocht in 1894 en 1896 twee stukken moeras, met een gezamenlijk oppervlak van 800 hectare. Hij wilde op grote schaal aan bosbouw gaan doen. In die tijd was men begonnen met een grootscheepse ontginning van 'woeste' gronden in Nederland, zo ook de Peel. Deze laatste werd voornamelijk voor de bosbouw ontgonnen. Abraham Ledeboer, die ook het Landgoed De Sijp ontgon, was een van de grootste grondbezitters in de gemeente. Hij kwam oorspronkelijk uit Twente. Dit kwam meer voor in De Peel, de gemeenten verkochten op grote schaal de woeste gronden die zij tot die tijd in eigendom hadden gehad. Zowel Gemert als Bakel hadden niet zulke rooskleurige financiën en de verkoop van deze grote lappen grond heeft de gemeenteschulden toch wel doen zakken. Echter niet zoveel als gehoopt. De grond bracht geen goede prijs op. Zij werd vooral gekocht door speculanten als Abraham Ledeboer, mensen die inzagen dat de grond alleen nog maar in waarde kon stijgen. Hier en daar kochten mensen wel kleine stukjes op voor de landbouw, zoals in de Klotterpeel, maar het merendeel van de grond werd grootschalig landgoed….’

een hand met een smartphone gericht op een deur

Waar vindt u erfgoedgeowiki?

Wilt u weten hoe het verhaal van ‘Villa Ledeboer’ afloopt? Of heeft u zelf een verhaal over de cultuurhistorie van Gemert-Bakel dat u met ons wilt delen? Ga dan naar de website van Erfgoed Wiki.