Materiaal bewaren

U vraagt zich natuurlijk weleens af: hoe kan ik het beste mijn archief of collectie bewaren?
Als u vindt dat het er over 50 jaar nog steeds goed moet uitzien, is het verstandig op tijd maatregelen te nemen.

Het is goed na te denken over de ruimte, waarin uw archief of collectie staat. Is de ruimte goed beveiligd tegen brand en inbraak? Heeft u bijvoorbeeld een brandvrije kast. Is er sprake van een constante temperatuur en luchtvochtigheid? Een onverwarmde ruimte is bijvoorbeeld slecht voor archieven en verzamelingen. Meestal is het daar te vochtig. Kelders, garageboxen en slecht geïsoleerde zolders zijn meestal niet geschikt voor uw documenten.

Om uw stukken goed te kunnen opbergen, zijn er allerlei slimme hulpmiddelen verkrijgbaar. Het gemeentearchief kan u hierin adviseren. Het kan gaan om zuurvrije materialen zoals dozen, omslagen, mappen en weekmakervrije hoezen of insteekmappen.

Als u ziet dat er beestjes zitten tussen uw documenten of u treft schimmels aan, dan kunnen wij u adviseren hoe u dit het beste kunt oplossen. Het kan ook gaan om schade door metalen (roestvraat) of plastics. Vaak is het verstandig nietjes, paperclips en plastic te verwijderen. Oude ordners zijn vaak ook niet geschikt voor een goede berging.

U vraagt zich misschien ook af hoe u moet omgaan met oude films, videobanden, floppydisks en diskettes. Ook dan kunt u met ons contact opnemen.

Contact

Medewerker beheer archieven en collecties.