Maquette Gemerts oorlogsverhaal in gemeentearchief

De gemeente Gemert-Bakel heeft een maquette aangekocht die de gijzeling verbeeldt van Gemertse ingezetenen door de Duitsers op 11 mei 1940. De maquette is gemaakt voor Brabant Remembers als onderdeel van de collectie STILLLEVEN, waarbij 75 Brabantse oorlogsverhalen zijn vastgelegd in miniatuurvorm. Sinds 20 april is de maquette te zien in de serre van het gemeentearchief.

STILLLEVEN gijzeling Gemert

Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Op een creatieve en indringende vorm zijn 75 persoonlijke levensveranderende oorlogsverhalen uit Brabant vastgelegd. Een van de projecten is STILLLEVEN. De maquettes van social designer Rocco Verdult uit Eindhoven bestaan voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in de nacht zijn zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zélf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Elke bezoeker bepaalt vervolgens zelf het feitelijke verhaal te lezen en/of hierover met anderen in gesprek te gaan. Tijdens de Dutch Design Week in 2019 kwamen alle 75 maquettes bijeen in één overzichtsexpositie. Deze is vervolgens ook gehouden in de LocHal in Tilburg.

De maquette STILLLEVEN verbeeldt het verhaal van de ingrijpende gebeurtenissen rond de gijzeling van enkele honderden burgers op het Borretplein in Gemert op 11 mei 1940, waarbij 4 mensen het leven lieten. Onder de titel 'Het plein vertelt' is het verhaal opgenomen in het boek 'Brabant, brug naar vrijheid. 75 persoonlijke levensveranderende oorlogsverhalen.' en is ook online te lezen en te bekijken.

Brabant Remembers 25 Gemert