Nieuwsoverzicht

 • Onthulling oorlogsmonument

  Op 8 juni 1947 werd het herdenkingsmonument van Gemert aan het Ridderplein werd onthuld.

  Op 8 juni 1947 werd het herdenkingsmonument van Gemert aan het Ridderplein werd onthuld.
 • Biografie Laurentius Torrentinus

  Laurentius Torrentinus was een bekende boekdrukker en uitgever uit de 16e eeuw. Hij werd omstreeks 1499 geboren in Gemert als Laurens van den Bleeck.

  Het titelblad van de Digesta van Laurentius Torrentinus.
 • Wapenstilstandsdag

  Op 11 november was het Wapenstilstandsdag, de dag waarop in verschillende landen jaarlijks het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. In België wordt sinds 1922 ieder jaar op deze dag, in aanwezigheid van de Koning, de wapenstilstandsceremonie gehouden aan het graf van de onbekende soldaat.

  Portretfoto van Jacob John Coppus
 • Een Gemertse Bisschop

  Op 29 juni 1949 werd pater Jacobus Teerenstra in Gemert gewijd tot bisschop van Doumé, een missiegebied in Kameroen.

  De wijding in de parochiekerk. Monseigneur Teerenstra zit voor het altaar met mijter en staf. Rechts van hem staat bisschop Mutsaerts van ’s-Hertogenbosch die de wijding voltrekt. Naast Mutsaerts staan hulpbisschop Baeten van Breda en hulpbisschop Hanssen van Roermond.
 • Opening 'Sint-Victor' in De Mortel

  Op 25 april 1942 werd de gerestaureerde beltmolen ‘Sint-Victor’ aan de Bakelseweg in De Mortel (toen de Oude Molenweg) in gebruik genomen.

  De openingshandeling wordt hier verricht door de drie personen aan het touw, van links naar rechts: Trui Verbeek-Kuijpers, Leo Verbeek en Tonnie Verbeek-Goossens.
 • Kardinaal op bezoek in Gemert

  Op 4 juli 1952 bracht de Franse kardinaal Eugène Tisserant een bezoek aan Gemert en ging langs bij het missiehuis van de paters van de Heilige Geest op het kasteel.

  De kardinaal loopt hier, met mantel en hoed, door de kasteellaan en brengt zijn zegen uit over de belangstellende die voor hem knielen. Hij wordt vergezeld door drie paters die aan zijn zijde lopen, links pater Loffeld en pater Strick en rechts pater Pelt.
 • Arrestatieteam

  Arrestatieteams hadden we vroeger, bijvoorbeeld in 1717, ook al. We lopen een dagje mee...

 • 1661 - De gehele helft

  Staat er anno 1661 een halve molen in Bakel?

 • De hoeve op Esp

  Theo Kanters, bewoner van de hoeve op Esp, heeft een prachtig boekje uitgebracht over zijn - eeuwenoude - hoeve. Lees hieronder de aanhef en laat via het gemeentearchief weten dat u zo'n boekje wilt aanschaffen...