Oproer in Gemert door fake news!

Verkiezing Stuk van het Jaar 2018

foto Stuk van het jaar

Gedurende de Maand van de Geschiedenis in oktober 2018 wordt de verkiezing 'Stuk van het Jaar' gehouden. Sacha de Boer (foto) is dit jaar de ambassadeur van dit evenement. Het thema is 'Opstand'. Het Gemeentearchief Gemert-Bakel heeft gekozen voor een brief van Aartje van Asseldonk die een belangrijke rol speelde in het Gemertse Weversoproer van 1849.

Oproer!

In februari 1849 komen de Gemertse thuiswevers in opstand tegen de plaatselijke textielfabrikanten. Ze verzetten zich tegen een aanstaande loonsverlaging. Het nieuws van nog minder loon blijkt uit concurrentieoverwegingen verspreid te zijn. Fake news anno 1849! De thuiswever Aartje van Asseldonk alias de ‘Cavaillac’ wordt als woordvoerder gekozen. De wevers staken en na de arrestatie van Aartje door de marechaussee op 9 februari loopt de situatie uit de hand. Er ontstaat een echt oproer. Een jaar later solliciteert Aartje naar de functie van gemeentebode en verdedigt in zijn brief zijn aandeel in de gebeurtenissen een jaar eerder. De baan gaat naar een ander…

De sollicitatiebrief van Aartje van Asseldonk uit 1850

Meer weten: Henk Giebels, Het Gemertse Weversoproer van 1849. Gemert rond het midden van de 19e eeuw. Bijdragen tot de geschiedenis van Gemert nr. 25 (Gemert 1999)

Lees hier de brief van Aartje