Het titelblad van de Digesta van Laurentius Torrentinus.

Biografie Laurentius Torrentinus

14 februari 2024
Blog

BIOGRAFIE - Laurentius Torrentinus was een bekende boekdrukker en uitgever uit de 16e eeuw. Hij werd omstreeks 1499 geboren in Gemert als Laurens van den Bleeck.

Zijn geboortehuis was waarschijnlijk gelegen aan de beek De Rips. Hierin ligt de verklaring van zijn latere Latijnse naam Torrentinus: torrens is een Latijns woord voor ‘beek’.

Rond 1532 vertrekt Torrentinus naar de Italiaanse stad Bologna. Daar begon hij een boekhandel samen met zijn vriend Arnoldus Arlenius Peraxylus, ook wel bekend als Arndt van Eyndhouts uit Aarle-Rixtel. Hun zaak was gelegen in het centrum van de stad en had tevens vestingen in Florence, Venetië en Perugia.

Op 5 april 1547 sloot Torrentinus een overeenkomst waarin werd vastgelegd dat hij voortaan als de uitgever en drukker van de hertog van Toscane, Cosimo I de' Medici, zou werken in Florence. De overeenkomst gold voor 12 jaar en gaf Torrentinus uitzonderlijke privileges. Hij was de enige in het hertogdom die boeken mocht drukken, concurrerende uitgaven mochten niet geïmporteerd worden, hij was de enige die boeken uit Frankrijk en Duitsland mocht importeren en hij ontving jaarlijks een forse subsidie.

Het contract werd in 1560 met 5 jaar verlengd. Wat betekent dat Torrentinus tot zijn onverwachte dood in 1563 nog steeds werkzaam was voor het hertogdom van Toscane. Na zijn overlijden hield zijn weduwe Lucretia samen met haar broers de drukkerij nog een aantal jaren draaiende. Maar uiteindelijk sloot het bedrijf in 1570 zijn deuren.


Bron: Slits, F., Laurentius Torrentinus. Drukker van Cosimo, hertog van Florence, Gemert, 1995.: https://www.worldcat.org/nl/title/1006152596

Slits., F., Brabants Erfgoed: Laurentius Torrentinus, 2017.: https://www.brabantserfgoed.nl/personen/t/torrentinus-laurentius

Foto: Het titelblad van de Digesta van Laurentius Torrentinus. (Bron: Laurentius Torrentinus, 1553, Wikimedia Commons) Public Domain Mark 1.0 Universeel: https://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/deed.nl