De wijding in de parochiekerk. Monseigneur Teerenstra zit voor het altaar met mijter en staf. Rechts van hem staat bisschop Mutsaerts van ’s-Hertogenbosch die de wijding voltrekt. Naast Mutsaerts staan hulpbisschop Baeten van Breda en hulpbisschop Hanssen van Roermond.

Een Gemertse Bisschop

18 oktober 2023
Blog

Op 29 juni 1949 werd pater Jacobus Teerenstra in Gemert gewijd tot bisschop van Doumé, een missiegebied in Kameroen.

Jacobus Teerenstra was overste van de paters van de Congregatie van de Heilige Geest en op het moment van zijn wijding slechts 37 jaar oud. Hij was eerder al, in 1937, in Gemert gewijd tot priester, maar hij kwam oorspronkelijk uit het Friese plaatsje Bolsward. In 1947 verhuisde Teerenstra naar Kameroen toen hij werd aangesteld als Religieus Overste van Doumé. Uiteindelijk werd hij dus door de paus gepromoot tot bisschop van dit gebied. Doumé was ongeveer net zo groot als Nederland en België samen, maar telde niet meer dan 180.000 inwoners waarvan slechts 21.000 katholiek waren.

De foto hierboven laat het moment van de wijdingsplechtigheid in de St. Jan's Onthoofdingkerk zien. Monseigneur Teerenstra zit voor het altaar met mijter en staf. Rechts van hem staat bisschop Mutsaerts van ’s-Hertogenbosch die de wijding voltrekt. Naast Mutsaerts staan hulpbisschop Baeten van Breda en hulpbisschop Hanssen van Roermond.

Foto's: Gemeentearchief Gemert-Bakel, Collectie Fotopersbureau Het Zuiden©️