Sint-Willibrorduskerk in Bakel

Middeleeuwse Torendag Bakel en Handel

02 mei 2023
Nieuws

Tijdens de Torendag organiseren betrokken heemkundekringen en erfgoedstichtingen samen met de Stichting Archeologisch Samenwerkingsverband op de verschillende middeleeuwse kerklocaties activiteiten, presentaties of rondleidingen. Doel van de Torendag is om de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze unieke middeleeuwse kerklocaties in Kempen- en Peelland door te vertellen en te laten beleven. De kerktorens zijn namelijk een uitdrukking van de Brabantse Gouden Eeuw (14e -15e eeuw) toen er in onze kleine dorpen imposante kerken werden gebouwd.

Van 13.00 tot 16.00 uur zullen de plaatselijke heemkundekringen in de diverse “Torenplaatsen” in de regio hun activiteiten presenteren. Een aantal kerktorens kan ook worden beklommen.

Torendag in Handel

De kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming in Handel doet dit jaar voor het eerst mee. Tussen 13:00 en 16:00 worden er meerdere rondleidingen in en om de kerk gegeven en is het mogelijk de toren te beklimmen en een blik te werpen op het 17 eeuwse orgel, het 19 eeuwse torenuurwerk en de luidklokken. Ook kan men een wandelingetje maken over de gewelven van de kerk. Verder valt er aan de buiten- en binnenkant van de kerk ook veel historie te ontdekken. Aan bod komen onder andere de oorspronkelijke ingang en uitgang van de kapel, de wapenschilden van de Duitse Ridder Orde en de gevelsteen met het jaartal 1708. Aan de kerktoren zelf valt letterlijk af te lezen hoe oud het dorp Handel is.

Torendag in Bakel

Op zondag 7 mei van 12.00 tot 16.30 uur staat de deur van de Willibrorduskerk open voor geïnteresseerden. De werkgroep van de Willibrorduskerk en de heemkundekring Bakel en Milheeze hebben een mooi programma samengesteld. Zo is het kerkmuseum open waar diverse objecten worden tentoongesteld en de nodige informatie kan u de gids vertellen. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de kerkepaden met “De weg terug”, zie https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/wandelroutes/de-weg-terugexterne-link-icoon. In een speciale routefolder wordt uitleg gegeven over de route, de natuur en de peelrandbreuk die te zien zijn op de wandelroutes. De kerktoren is tot de eerste galmgaten te bezichtigen. Kortom laat je verrassen door een stukje historie in de sfeervolle Bakelse Willibrorduskerk.

Meer informatie is te vinden op de website https://www.saspeelland.nl/kerken-in-kempen-peelland/externe-link-icoon. Een toelichtend filmpje over de middeleeuwse kerklocaties is te vinden op YouTube: https://youtu.be/rLIsfYaaSYYexterne-link-icoon.