Op 8 juni 1947 werd het herdenkingsmonument van Gemert aan het Ridderplein werd onthuld.

Onthulling oorlogsmonument

21 februari 2024
Blog

Op 8 juni 1947 werd het herdenkingsmonument van Gemert aan het Ridderplein werd onthuld.

In 1947 gaf het gemeentebestuur van Gemert aan de kunstenaar Charles Eijck de opdracht om een beeld te maken “ter nagedachtenis aan hen die vielen”. Het beeld zou het graf markeren van twee mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren omgekomen in de gemeente Gemert en twee inwoners van Gemert die elders waren gesneuveld. Dit eerste beeld de “Vredesmaagd” was uitgevoerd in chamotteklei, dat slecht bestand bleek te zijn tegen weersinvloeden. Daarom is in 1987 het eerste beeld vervangen door een kopie, gemaakt door Toon Grassens, eveneens uitgevoerd in chamotteklei. Door het bakproces was dit beeld kleiner dan het origineel.

Na de fusie van de gemeenten Gemert en Bakel en Milheeze in 1997 en ruim 55 jaar na de Tweede Wereldoorlog, leefde binnen de gemeente Gemert-Bakel de behoefte aan een nieuw en algemeen monument waarmee de gemeente al haar slachtoffers van verleden en toekomstig (oorlogs-)geweld kan herdenken. Uiteindelijk is ervoor gekozen om hier het enige algemene monument te laten zijn in de gemeente, waarbij ook ruimte moest zijn voor het toevoegen van namen van slachtoffers.
Op 25 september 2001 werd dit herdenkingsmonument onthuld. De Vredesmaagd is door Toon Grassens nu uitgevoerd in graniet en staat als middelpunt op het monument. Van hieruit staan in een spiraal de namen van een aantal gevallenen. De spiraal is het zinnebeeld voor de beweging van tijd. De namen zijn nooit in één oogopslag te lezen. Het monument nodigt uit eromheen te lopen.

Foto's: Gemeentearchief Gemert-Bakel, Collectie Fotopersbureau Het Zuiden©️